Vogels

Elke tuin of balkon kan een vogelparadijs worden. Lees hieronder hoe.

Meer vogels naar je tuin lokken

  • Hang een geschikte nestkast op

Er zijn verschillende afmetingen nestkasten met het gat in de juiste grootte voor specifieke vogelsoorten. Voor huismussen is een ingang van 32 mm perfect en voor spreeuwen 45 mm.


  • Laat zaadknoppen zitten

Heb je de neiging om slordige zaadkoppen af te knippen? Niet doen! Vogels zijn gek op de zaden en overwinterende insecten die zich hier schuilhouden. Pak pas in het voorjaar de snoeischaar er weer bij.


  • Vul het vogelbadje aan

Misschien denk je dat vogels in de winterkou geen zin hebben om te badderen, maar het is voor de conditie van hun veren belangrijk dat ze zich het hele jaar kunnen wassen. Vul het vogelbadje dus regelmatig aan met vers water. Heb je er geen, maak dan zelf een vogelbad met behulp van een bloempot en schotel.


  • Weg met chemicalien

Bijna iedere tuinvogel heeft insecten of andere kleine beestjes nodig, zeker als hij hongerige jongen heeft. Als je iedere bladluis of slak met pesticiden bestrijdt, verstoor je de voedselketen. Ga dus op je handen zitten en laat de natuur gewoon haar werk doen. Je tuin zal er bovendien een stuk gezonder van worden.

Onderhoud de nestkast

Maak de oude nestkasten in het najaar schoon. Helaas zitten de meeste oude vogelhuisjes vol vlooien en andere parasieten. En die blijven tot het volgende voorjaar in het nest zitten, om vervolgens de nieuwe generatie jonge vogeltjes te besmetten. Daarom is het belangrijk om oude nestjes te verwijderen en de nestkasten, wanneer de vogels vertrokken zijn, schoon te maken. Nadat je de nestkast hebt schoongemaakt, kun je het vogelhuisje ombouwen tot winterverblijf. Dat doe je door de nestkast te vullen met wat isolerend materiaal, zoals droge wol, hooi of wat houtwol.

Vogelbescherming

Op de website van de Vogelbescherming is veel informatie te vinden over vogels.