Vlinders

In Nederland komen meer dan 2.000 verschillende vlindersoorten voor. Lees meer over vlinders en wat ze nodig hebben.

Planten voor vlinders

Het is belangrijk dat vlinders nectarrijke planten het gehele jaar tot beschikking hebben. Ook hebben vlinders "waardplanten" nodig. Dit zijn de planten waarop vlinders hun eitjes leggen. Iedere vlinder heeft zijn eigen waardplant. Op deze pagina van de vlinderstichting vind je meer informatie over de beste vlinderplanten.

Bescherm vlinders

  • Knip heggen niet te vaak

Veel vlinders leggen eitjes in bomen en struiken, waaronder heggen van inheemse planten. Knip inheemse heggen eens in de twee jaar in de winter, of knip elk jaar maar één kant, om te voorkomen dat alle eitjes die op de takken zitten verloren gaan.


  • Leef niet te netjes

Vlinders houden niet van nette tuinen. Veel rupsen en poppen overwinteren op de grond en tussen dode bladeren. Veeg bladeren dus niet allemaal weg en laat de dode stengels van vaste planten tot het voorjaar staan. Ook houtstapels en schuurtjes zijn ideaal voor vlinders, dus houd daar tussen oktober en maart geen grote schoonmaak.


  • Leer meer over vlinders

Op de website van de Nederlandse Vlinderstichting vind je veel waardevolle informatie over vlinders, hun behoeften, hun verspreiding en hoe je worden beschermd.