Minder grondstoffen gebruiken

We moeten anders met grondstoffen omgaan om te voorkomen dat er steeds grotere tekorten en milieuschade ontstaan. Deze pagina is gericht op het verminderen van de hoeveelheid grondstoffen die worden gebruikt om een tuin aanteleggen en te onderhouden.

Water besparen

Nederland wordt steeds droger. Vooral in de zomer is het besparen van water belangrijk. Hoe help je je tuin de droogte en hitte door?

Wanneer water geven?

De eerste tekenen van watertekort bij een plant zijn hangende stengels en bladeren. Het is belangrijk om je plant dan water te geven. Geef liever in één keer veel water dan steeds kleine beetjes – anders verdampt het water nog voor het bij de wortels komt. Is water schaars, geef dan prioriteit aan zaailingen, stekjes en jonge planten. Potplanten, zowel in de kas als in bloembakken buiten, hebben ook veel water nodig, net als nieuw geplante bomen en struiken. Geef je plant zeker niet te veel water: dat is schadelijk. De eenvoudigste manier om erachter te komen of je plant water nodig heeft, is door je vinger een eindje in de grond te steken. Ook als de bovenlaag droog is, kan het daaronder toch nog vochtig genoeg zijn.

Droogtebestendige planten

Dit zijn bijvoorbeeld lavendel, zonnehoed, kattenkruid, muurfijstraal en ijzerhard. Deze planten kunnen goed tegen droogte en hebben dus minder water nodig.

Materialen hergebruiken

Het is gemakkelijk om bijna alle materialen nieuw te kopen in een winkel of online. Toch is het beter om iets meer moeite te doen en je materialen tweedehands te kopen of gratis te krijgen. Zet een border af met oude tegels en ga op zoek naar tweedehands bloempotten.