Je tuin verwilderen

Door een klein gedeelte van je tuin als "wildhoekje" te bestempelen, kun je het verwilderen uit proberen. Je zult zien welke verschillende soorten er zomaar in jouw tuin gaan groeien.

Waar in de tuin?

Kies een plek in de tuin die je zelf geschikt vindt. Bijen kunnen op verwilderde plekjes afkomen, dus als je deze liever niet dicht bij je terras hebt, kies dan een gedeelte dat verder weg ligt. Het oppervlakte hoeft niet groot te zijn: je kunt al beginnen met één vierkante meter. Zodra je het gebied hebt gekozen kun je er voor kiezen om de planten die er staan te verhuizen naar een andere plek in de tuin.

Acief of passief

Passief verwilderen

  • Passief verwilderen:

Je kiest ervoor om een gebied volledig te laten begroeien zonder iets aan te leggen of te onderhouden. Dit betekent dat je niet zaait, plant of wiedt nadat je het vrij hebt gemaakt. Je kunt niet voorspellen welke planten er gaan groeien, maar daar staat tegenover dat de planten die op dit stukje groeien erg sterk zullen zijn en geen onderhoud nodig hebben.

  • Actief verwilderen:

Je zaait of plant je eerst inheemse soorten. Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Daarna laat je het wilde stukje met rust. Zo heb je meer invloed op welke planten in het gebied zullen groeien. Let op: het is erg lastig om een natuurlijk systeem aan te planten en het resultaat zal er altijd anders uitzien dan je had gepland/geplant!

Een ecologisch paradijs