Egels

De egel heeft het niet makkelijk. Door de intensieve landbouw, het gebruik en gif en de auto daalt het aantal egels. Met de volgende eenvoudige aanpassingen geef je de egel in je tuin een fijn onderkomen.

Tips voor egels in de tuin

  • Geef egels toegang tot je tuin

De egel moet natuurlijk wel je tuin in kunnen komen. Maak dus een opening van 12 x 12 cm in een poort of graaf een tunnel onder een schutting. Heb je een grote tuin, maak dan meerdere toegangswegen.


  • Zorg voor meer rupsen

Inheemse struiken zoals kamperfoelie, hondsroos, meidoorn en sleedoorn trekken veel verschillende motten aan. Uit de eitjes die de motten op de blaadjes leggen komen rupsen die naar de grond kruipen om zich te verpoppen. Daar vormen ze een voedzaam maaltje voor de egels.


  • Bewaar bladeren en takken

Een berg bladeren, takken of houtblokken in een rustig hoekje van de tuin vormt voor egels een warme, droge en beschermde plek om te overwinteren en te nestelen. Net als egels zoeken ook insecten, duizendpoten en slakken hun toevlucht op deze plekken. Zijn maaltje komt dus naar zijn schuilplaats toe.


  • Pas op met gras maaien

Dierenopvangen zitten vol met egels met ernstige verwondingen veroorzaakt door grastrimmers en robotgrasmaaiers. Een egel per ongeluk verwonden of zelfs doden is makkelijk te voorkomen: kijk voor je begint goed of er een egel in het lange gras ligt. Vind je er eentje, zet hem dan gewoon (met handschoenen aan!) op een veilige plek. En laat robotmaaiers niet ’s nachts maaien.

Egelbescherming

Op de website van de Egelbescherming is veel informatie te vinden over egels.