Bijen

Er leven in Nederland en België meer dan 350 soorten bijen. De bekendste is de honingbij. De rest zijn wilde bijen, zoals verschillende soorten hommels. Zij kunnen je hulp goed gebruiken.

Bloemen voor bestuivers

  • Bloembollen

Met lentebloeiende bloembollen help je vroege bijen enorm. Er staat dan nog weinig in bloei, dus dankzij de bollen hebben ze toch een bron van voedsel. Plant bijvoorbeeld krokussen en oosterse sterhyacint. Tip: je kunt bloembollen goed in potten planten. Staat leuk naast de voordeur. interende insecten die zich hier schuilhouden. Pak pas in het voorjaar de snoeischaar er weer bij.


  • Drachtplanten

Bijen hebben drachtplanten nodig. Dit zijn planten die nectar en pollen leveren. Via de website van het Wellantcollege vind je alles over drachtplanten. Andere fijne planten voor bestuivers zijn de bulgaarse ui, kattenkruid, lavendel, vlinderstruik, slangenkruid en bergaster.

Zo help je de wilde bijen in je tuin in het voorjaar

  • Laat losse mortel en gaten in muren zitten

Als je een muurtje in je achtertuin of voortuin hebt, laat gaten en stukjes losse mortel dan met rust zolang het de veiligheid niet in gevaar brengt. Deze plekken bieden goeden nestplaatsen en verstopplekjes voor allerlei soorten insecten, waaronder ook de rosse metselbij.


  • Geef solitaire bijen een stukje kort gemaaid gras

Veel insecten houden juist van lang gras, maar als je een gedeelte kort maait en een paar kale plekjes open laat, profiteren ook solitaire bijen die hun nesten in de grond maken ervan, zoals het vosje (Andrena fulva). Zij kunnen dan makkelijker hun holen maken.


  • Maak van je tuin een Bed&Breakfast voor bijen

Het is heel eenvoudig om van je tuin (of buurt) een echte B&B voor bijen te maken, want het zijn geen veeleisende gasten. Zet bijvoorbeeld bijenhotels neer, of zaai allerlei bloemen. Kies dan wel biologisch geteelde zaden en planten, dan weet je zeker dat ze niet zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen.


  • Hulp voor vroege wilde bijen

Krokussen zijn geliefd bij vroege wilde bijen. Al vroeg in het voorjaar komen de eerste solitaire bijen tevoorschijn, zoals de gewone sachembij (Anthophora plumipes) en de rosse metselbij (Osmia bicornis). Omdat er zo vroeg in de lente vaak nog niet zoveel nectar en pollen beschikbaar zijn, is het des te belangrijker om vroegbloeiers in je tuin te zetten, zoals diverse bloembollen.