Straat of buurt vergroenen

Maak je wijk groen en/of schoon

Samen met je buren kun je een stukje grond van de gemeente adopteren om te vergroenen? Of materialen krijgen om de buurt schoon te houden? Dit kan via een wijkdeal. Zo heeft "Make Ulvenhout Wild Again" in de herfst van 2021 een rotonde vergroend.

Samen groene daken aanleggen

Waarom alleen je eigen dak vergroenen? Regel het meteen met je buren en help elkaar bij de subsidieaanvraag. Zo maakten bewoners van Drie Hoefijzers Noord met groene dakenlegger Mattijs van Dalen in oktober 2021 samen dertig daken groen. 

Eetbaar groen

Eetbaar groen is goed voor mensen en dieren. In de Bredaase wijk Princehage is een plukroute te vinden en bij voedselbos Oergroen in Chaam kun  je terecht voor inspiratie en advies voor jouw eigen eetbare tuin. Lees meer over voedselbossen verder of bekijk deze video

Een straat vol geveltuintjes

Fleur samen je straat op. Zo vergroende Angeline samen met haar buren de Reinierstraat. Lees meer over geveltuintjes en regel het met de Gemeente via een wijkdeal.  

Een boomspiegel vergroenen

Een boomspiegel is de loze ruimte om een boom. Je kunt deze beplanten met bloemen, alleen of samen met je buren. Zo werden in oktober 2022 meer dan honderd nieuwe boomspiegels vergroend in Breda tijdens het nationale Boomspiegelfeest.

Doe de check of je boomspiegel geschikt is op de site van Guerilla Gardeners. Kun je aan de slag? Mooi! Geef eerst aan de Gemeente Breda door welke boomspiegel je wilt vergroenen via een wijkdeal (een boomspiegel staat niet bij de voorbeelden maar valt wel onder een wijkdeal). Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je plantjes weggehaald worden.  

Een tiny forest in de buurt

Een tiny forest is een natuurparadijsje. Leer meer over deze minibosjes en meld je aan als initiatiefnemer bij IVN. Zo zijn inwoners in Heusdenhout op dit moment bezig met de voorbereidingen voor het aanleggen van een tiny forest.

Ben je bezig met een project? Stuur ons de foto's zodat je anderen kan inspireren.

Of heb je hulp nodig? Neem dan contact op.