Huis en tuin vergroenen

We hebben de mogelijkheden voor je hieronder verzameld. Ben je aan de slag geweest? Stuur dan wat foto's zodat jij via onze socials anderen kunt inspireren. 

Laat de natuur haar gang gaan

Een wilde tuin is geweldig voor de natuur én lekker makkelijk voor jou. Leun lekker achterover en doe niets. Planten die het labeltje "onkruid" hebben gekregen zijn in werkelijkheid vaak inheemse bloemen die perfect zijn aangepast op de nederlandse natuur. Daarom groeien ze ook zo hard en zijn ze weerbarstig. Geniet van je wilde tuin en ontdek wat er allemaal gaat leven. Lees meer over het lui tuinieren op deze pagina van het NRC over de wilde tuin.

Zaai en plant inheems & biologisch

Inheemse planten zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Ze zijn waardevol omdat wilde bijen en andere bestuivende insecten vooral van inheemse bloemen leven. Klik hier en lees meer over inheemse planten en welke je het best kunt planten. 

Biologische zaden en planten zijn niet bespoten met gif. Dit is belangrijk, want gif is schadelijk voor insecten. Bekijk deze uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over het thema. 

Verwijder tegels

Trek je tegels uit je tuin en plant groen. Je kunt hier zelfs subsidie voor krijgen vanuit de Gemeente. 

Registreer je tegels ook meteen op de website van het NK tegelwippen. En help Breda aan de gouden tegel. Het NK Tegelwippen loopt in 2022 van 21 maart tot 31 oktober.

Ga slim om met water

Van een regenton heb je vast al eens gehoord. Maar ook van een wadi of een waterschutting? Bespaar op water(kosten) en regel een slimme oplossing. Er is voor elke tuin een oplossing.

Lees meer over water maatregelen en vind jouw subsidie

Maak je tuin een paradijs voor vogels en kleine dieren 

Op onze pagina tips over natuurlijk groen vind je wat je moet weten over het natuurvriendelijk inrichten van je tuin. 

Kies voor een haag of begroeide schutting

Hagen zijn paradijsjes voor tuinvogels en anderen dieren. Als je ooit een groep mussen in een haag hebt horen kwetteren, weet je waar we het over hebben. Ook een begroeide schutting is een aanvulling op de natuur in je tuin. Lees meer over groene tuinafzettingen op de pagina van Milieucentraal

Vergroen je dak

Een groen dak ziet er niet alleen gezellig uit: het is ook een waardevol stukje groen voor insecten en vogels en zorgt zelfs voor een langere levensduur van het dak. Wil je er een aanleggen? Check dan Helkantplant of Green-Revolution en kijk ook even op onze pagina over subsidies

Geveltuintje aanleggen

Je mag zelf je eigen geveltuintje aanleggen en een aantal tegels voor je huis weghalen. Geef het wel door aan de Gemeente door een wijkdeal af te sluiten. En ontvang een tuinbon waarmee je plantjes kan kopen.

Vergroen je gevel met een klimplant

Een groene gevel betekent dat je een klimplant op je huis laat groeien. Bijvoorbeeld hop, wilde kamperfoelie, bosrank of heggenrank. Het is mooi om te zien en goed voor insecten en vogels. En je huis wordt er koeler van! Bij de Gemeente Breda kun je subsidie aanvragen voor je groene gevel.