Peter van der List

Samen voor een opgeruimd Breda

door Simon van Geene
28-12-2022

Al snel in mijn interview met Peter van der List kwam ik erachter wat voor een ontzettend actieve en daadkrachtige man dit is. Hij verwoordt niet alleen goed wat hij vindt, maar handelt daar ook naar. 

Al van huis uit had hij meegekregen om actief bezig te zijn met zijn medemens, waardoor hij zich tot op de dag van vandaag onophoudelijk bezig heeft gehouden met vrijwilligerswerk. “Daar krijg ik gewoon energie van”, zegt hij er over. En dat moet ook wel, met al het verschillende werk dat hij voor Breda doet. Naast burgerraadslid te zijn in de gemeenteraad is hij actief bezig als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Zo is Peter onder andere ambassadeur bij ons eigen Breda Stad in een Park, maar ook vrijwilliger bij Buddy to Buddy en initiatiefnemer van Opgeruimd Breda

Opruimen en verbinden

Een aantal jaar terug, op een zondag, keek Peter uit het raam waar hij wat buurtbewoners voorbij zag lopen. Gewapend met prikker en ring waren ze afval aan het rapen in zijn straat. Maar "dat kan ik zelf ook wel", dacht hij toen en niet veel later liep hij zelf rondjes door de buurt om afval te rapen. Het mooie hieraan is wel dat hij het zelf ook echt leuk vindt om te doen. Dat geeft goed weer hoe Peter in elkaar zit: hij doet geen dingen die hij niet leuk vindt om te doen. We mogen er ook maar wat blij mee zijn dat hij zo geïnteresseerd is in zijn omgeving.

Leuk vinden wat je doet, dat is ook de sleutel tot doeltreffend vrijwilligerswerk, denkt Peter. Niemand houdt ervan om iets opgedragen te krijgen, dus als je iets kan vinden dat bijdraagt aan je buurt en dat ook nog eens leuk vindt, dan kan je echt wat betekenisvols bereiken.

Vrijwilligerswerk en noodzaak

Peter werd helemaal lyrisch toen Gert van der Hart hem benaderde. Gert kwam namelijk met het idee om een beweging in gang te zetten die de inwoners van Breda aanzet om in hun eigen buurt afval te gaan rapen. Deze beweging is uitgegroeid tot Opgeruimd Breda waar ondertussen al meer dan 800 vrijwilligers aan meewerken.

Hoewel Peter het leuk vindt om te doen, ziet hij wel in dat zijn vrijwilligerswerk niet slechts vrijwillig is. Er zit ook een kwestie van noodzaak in dit verhaal. Als niemand wat doet dan “wordt het een grote klerebende”, zegt hij. Daarom benadrukt Peter dat het belangrijk is dat we in ieder geval iéts proberen te doen. Als je je maar ergens voor inzet, zegt Peter, al is het maar een uur in de week, dan zal je erachter komen dat je je er beter door zal voelen.

Kleine acties, grote gevolgen

Het blijkt dus dat kleine, simpele acties al grootse gevolgen kunnen hebben. Als maar 1 op de 4 mensen dagelijks één stuk afval op zou rapen, zouden we binnen enkele dagen al moeten zoeken naar afval om wat op te kunnen rapen. En één enkel stukje afval oprapen op een dag, dat is geen werk. Dat is het effect dat zulke kleine gezamenlijke inspanningen al kunnen hebben. Het gaat hier niet om grootse daden of uitspattingen. We missen enkel een beetje de oude dorpsmentaliteit: “Nabuurschap weet je wel, van naar elkaar omkijken in een straat”, aldus Peter. Dus als we allemaal gewoon een klein beetje inzet zouden geven, kunnen we al groot verschil maken.


Ben jij geïnteresseerd en heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem contact op met Opgeruimd Breda via opgeruimdbreda@ziggo.nl