Marion Smans

Klein begonnen, grote dromen

door Wout Zellenrath
19 oktober 2022

Op de website vind je vanaf nu regelmatig nieuwe verhalen over ‘Breda Stad in een Park’. Want wat houdt die droom in? Afhankelijk van wie je dat vraagt, kan het antwoord sterk verschillen. Wat betekent Breda Stad in een Park voor jou? Door gesprekken te houden met Bredanaars - van initiatiefnemers tot voorbijgangers en van bewoners tot beleidsbepalers - ontdekken we wat zij van plannen vinden of horen we verhalen over de bestaande parken en natuur in en rond de stad. Waar kun je dan beter beginnen, dan bij de voorzitter van de stichting achter Breda Stad in een Park: Marion Smans.

Het is vandaag heerlijk zonnig herfstweer en dat komt goed uit, want op verzoek van Marion hebben we afgesproken bij de rotonde aan de Nieuwe Dreef in Ulvenhout. Waarom juist daar? Marion vertelt hoe ze hier twee jaar geleden kwam wonen. Een mooie wijk en aan de rand van het bos. Maar het viel haar op hoe abrupt het bos eindigt aan het begin van de straat. Het ene moment sta je midden in de natuur tussen torenhoge bomen en twee meter verder is het vooral grijze steen wat je ziet. Dat kon anders! Het begon kleinschalig met haar eigen tuin, maar de groene vingers bleven jeuken. Die rotonde midden in de wijk… Ja die is wel groen. Maar ja, in groen gras en een beukenhaag leven misschien wat mussen, maar veel meer gebeurt er niet.

Make Ulvenhout Wild Again

Daar is ‘het zaadje geplant’, om maar in groene termen te blijven, voor wat we inmiddels kennen als ‘Make Ulvenhout Wild Again’. Marion ging letterlijk langs de deuren in de wijk om te polsen of er meer mensen waren die de rotonde en de wijk wilden helpen vergroenen, en dat was zo. Het plan is verder uitgewerkt, werd aangemeld als wijkdeal en in november ‘21 zijn er maar liefst 2500 planten geplaatst. Wat een verschil heeft dat gemaakt! We zitten inmiddels in de tweede helft van oktober, maar nog steeds staan er verschillende bloemen in bloei en biedt de gehele rotonde een enorm afwisselende aanblik.

Marion droomt ondertussen alweer groter. Want tijdens en na de aanleg bleek het project ook een mooie bijvangst te kennen: de sociale contacten zijn sindsdien enorm versterkt. Daarom is inmiddels de ambitie uitgesproken om van Ulvenhout het groenste dorp van Nederland te maken.

Breda Stad in een Park

Ondertussen heeft Marion in deze periode door haar activiteiten in Ulvenhout ook regelmatig contact met de gemeente. Breda heeft immers de ambitie uitgesproken om als eerste stad in Nederland bekend te staan als een stad in een park en is daarom bezig om een community te vormen rond alle groene initiatieven die er al plaatsvinden. Als dan in februari van dit jaar de community meer structuur krijgt in de vorm van een stichting is het voor Marion duidelijk: hier wil ik wel voorzitter van zijn.

 

En dan? Een enthousiast bestuur staat te trappelen, maar hoe begin je zoiets? “Het begint met heel praktische dingen. Je moet een rekeningnummer hebben, een website, enzovoorts. Met voornamelijk vrijwilligers gaat daar toch langer overheen dan je vooraf denkt. Gelukkig hebben we daarbij veel hulp gehad van Emmy Nellissen, kwartiermaker vanuit de gemeente Breda.”


“Geen milieuactivisten. De community staat op 1”

“Naast alle praktische zaken, zijn we ook vooral gaan zorgen voor zichtbaarheid. We hebben op markten gestaan, posters opgehangen, een eerste community-bijeenkomst georganiseerd. Daar kwamen veel reacties op, bijna téveel”.

Door al die reacties moest er ook nagedacht worden over het doel van de stichting. Waarvoor staat de stichting nou precies (en waarvoor niet). Daarover is Marion inmiddels heel duidelijk: “We zijn geen milieuactivisten. De community en het samenbrengen van mensen staat op 1. Daarbij vinden we het ook belangrijk dat die community een afspiegeling is van de héle Bredase samenleving.”

 

Daarnaast heeft de stichting samen met de gemeente een ander belangrijk doel. Hoewel doel eigenlijk niet het goede woord is. Marion drukt me op het hart dat het een middel is en geen doel op zich: In 2024 wil Breda de status ‘National Park City’ behalen.

Dat deze status belangrijk is en past bij de stichting is wel duidelijk als we hier verder op inzoomen. Voor deze certificering wordt namelijk niet gekeken naar het aantal vierkante meters groen, maar naar bekendheid en draagvlak in de samenleving en naar het aantal groene initiatieven dat ontplooid wordt. Precies waar de stichting dus voor staat!

 

2023 wordt daarmee een belangrijk jaar, want dan zal de organisatie achter National Park City naar Breda komen om hun oordeel te vellen. In 2024 horen we dan of Breda een eretitel rijker is. Maar, titel of niet; de groene beweging is definitief ingezet en met een voorzitter met zoveel enthousiasme én de wil om het echt samen met heel Breda te doen staat er sowieso iets moois te gebeuren de komende jaren.