Iris Blom

Iris Blom, impactondernemer met focus op positieve energie

door Wout Zellenrath
11-11-2022

Tijd voor alweer mijn tweede verhaal en ook dit keer ben ik op een voor mij onbekende groene plek. Op verzoek van Iris Blom hebben we afgesproken bij CoffeeLab Breda. Wellicht dat we in een van de volgende verhalen eens in gesprek gaan met de bedrijfsleider, want ook over deze plek is genoeg te vertellen. Gevestigd in de oude VVV zijn hier heel wat Bredase verhalen gedeeld. Nu is het misschien wel - letterlijk en figuurlijk - de groenste werkplek van Breda, met naast het cafégedeelte een deel met flexibele werkplekken gericht op ‘community-building’.

Voor Iris is de link met deze plek gelegd toen ze gevraagd werd om mee te helpen met het organiseren van een stekjesmarkt en sindsdien heeft ze regelmatig contact met Yvonne, de bedrijfsleider. Een leuk weetje over CoffeeLab: Die stekjes kun je hier nog steeds vinden. Hebben ze al een worteltje dan kosten ze slechts € 1,-. Hebben ze nog geen wortel, dan zijn ze zelfs helemaal gratis!


Een klimaatbestendige stad

Goed, laat ik focussen op mijn gesprekspartner van vandaag. Tegenwoordig is Iris bij allerlei groene initiatieven betrokken, zowel zakelijk als vrijwillig. Met haar eigen bedrijf Stadsgroener helpt zij bij het klimaatbestendig maken van de stad, waarbij vergroenen ‘key’ is, zo vertelt ze. Zij helpt bijvoorbeeld woningcorporaties bij een breed scala aan groene onderwerpen: hoe zorg je voor een duurzame bedrijfsvoering? Wat betekent dit voor je inkoop en vervoer? Hoe communiceer je richting klanten/ huurders? Hoe groen is de (bedrijfs)tuin? Eén ding is duidelijk: Op íedere afdeling is verduurzaming mogelijk.


Intrinsieke motivatie

De groene energie heeft niet altijd al zo’n nadrukkelijke basis gevormd voor Iris' dagelijks leven. Na 15 jaar voor de klas, met name bij Sinte Maerte in Princenhage, begon het te knagen. Wil ik dit tot mijn pensioen blijven doen? “Parttime voor de klas was geen optie. Het is alles of niets”. Dus volgde er een zoektocht.


Tijdens die zoektocht kwam ze in dienst bij het bedrijf van haar vader, een architect en projectontwikkelaar, en daar maakte ze voor het eerst kennis met het begrip ‘natuurinclusief bouwen’: Bouwen waarbij een gebouw van meerwaarde kan zijn voor zijn natuurlijke omgeving en onderdeel kan zijn van een ecosysteem. Hiermee valt in één klap alles op zijn plek. Daarbij is het ook direct duidelijk dat dat niet kan in haar huidige functie. Ze begint voor zichzelf.

 

Als we het over die fase hebben, wordt Iris écht enthousiast: “Het maakt niet meer zoveel uit hoeveel uren het ‘werk’ kost omdat het gewoon goed voelt. Je kunt je omringen door mensen waar je energie van krijgt. Mensen die allemaal iets nieuws, beters, fijners toevoegen.” De financiële onzekerheid is daarbij geen belemmering voor Iris: “Je realiseert je dat je niet iedere maand dezelfde hoeveelheid geld hoeft te krijgen, maar dat je soms met minder juist veel méér kunt bereiken. Ik kan nog steeds op vakantie wanneer ik dat wil, maar het draait voor mij veel meer om het ideologische, het systeem veranderen en de leefbaarheid van de stad verbeteren.”

 

Terug naar het heden. Want naast het eerder genoemde adviseren van bedrijven doet Iris nog veel meer. Zo is zij (legaal) Struikrover. Een geweldig initiatief waarbij de tuinen van bijvoorbeeld slooppanden niet worden vernietigd maar door de lokale ‘Struikrovers’ worden leeggehaald, zodat de planten een tweede leven op een andere plek kunnen krijgen.

Planten een tweede leven geven is ook iets wat centraal staat bij een ander initiatief: de Tuinplantenkringloop. In 2021 merkte de gemeente Breda dat er steeds meer initiatieven ontstonden rondom het delen, ruilen of weggeven van planten en om daar meer structuur in aan te brengen werd Iris ingevlogen. Samen met bekenden uit de Breda Stad in een Park-community ging ze aan de slag. Sinds maart van 2022 kun je iedere woensdag en zaterdag bij De Teruggave gratis tuinplanten ruilen, brengen of halen. Er is meer dan genoeg, zo verzekert Iris me. “Zo maken we het voor iedere portemonnee mogelijk om de stad te vergroenen.

Klimaatweek

We hebben dit gesprek tijdens de Nationale Klimaatweek. Op initiatief van Rob Jetten, minister van Economische Zaken en Klimaat, is in 2021 de Klimaatburgemeester geïntroduceerd; een eretitel voor wie een positieve impact wil bewerkstelligen in zijn of haar stad. Vorig jaar had Breda er al één en dit jaar hebben we er maar liefst vier, waarvan Iris er een is. Samen met Elisah (afval beperken), Rianne (duurzame kleding) en Fer (verduurzamen van woningen) richten zij zich deze week nog meer dan anders op hun duurzame doelen. Ook de gemeente Breda heeft een uitgebreid programma opgezet met markten en bijeenkomsten, die Iris bezoekt en waar ze als Klimaatburgermeester het gesprek aangaat. Dit doet ze met veel passie, bijvoorbeeld bij de community-bijeenkomst van Breda Stad in een Park.

Nieuwbouw

De gemeente is nu een paar keer ter sprake gekomen. Tijd voor een kritische vraag. Hoe kijkt Iris naar de nieuwbouwplannen die er, op papier, toch heel groen uitzien? Er valt een korte stilte. Dan vertelt Iris hoe zij het bouwproject Parc Heilaar heeft zien ontstaan. “De visuals waren enorm groen. Landelijk wonen stond centraal. En de ontwikkelaar heeft dit ook écht hoog in het vaandel staan.  Maar na de oplevering zie je toch dat direct alles wordt bestraat". Dat is geen verwijt naar de bewoners, maar daar ligt volgens Iris nog wel een grote rol qua voorlichting. “Want iedereen gaat minimaal drie keer naar de badkamer- en keukenboer, maar de hovenier vertrouwen we direct blind op wat hij adviseert. Het moet vooral glad en makkelijk zijn. Terwijl er zoveel mogelijk is én je het toch onderhoudsvriendelijk kunt houden.”

 

Focus op waar de positieve energie zit

Iris zegt: “Onbekend maakt onbemind. Dus er zijn goede voorbeelden nodig. Als je weet dat de klimop de laatste voeding van het jaar is voor insecten, dan zie je het niet meer als ongewenst doorschieten, maar krijgt het opeens meerwaarde. Wees een luie tuinier. Laat de blaadjes lekker liggen tijdens het maaien, je grond en het gras worden er alleen maar beter van. Als je het niet weet kun je ook niet kiezen om het anders te doen.”

 

Het vraagt ook een andere manier van kijken. Zo vertelt Iris over haar driejarige dochter die boos was toen het gras gemaaid was. De tuin was lelijk gemaakt! Of die keer tijdens een wandeling door de buurt met woningcorporaties waarbij een verwilderde tuin gekozen werd als mooiste tuin van de buurt. Deze man had ondertussen al wel drie keer een brief ontvangen dat hij toch echt wat met zijn tuin moest doen. Over die benodigde (gedrags)verandering zegt Iris: “Alles valt of staat met contact, verbinding en het erover hebben. Iedereen zoekt zijn eigen manier om impact te maken, maar ik focus op waar de positieve energie zit. Er is nog zoveel wat je kunt bereiken met de energie die er al is.”