Luara Kamma-Moore

Elemental Eco: Gewoon dóén

door Simon van Geene
24-11-2022

Vierenhalf jaar geleden kwam Luara naar Nederland vanuit de Verenigde Staten. De onderneemster was verrast door de grote verschillen in de duurzaamheid van winkelen. 

Waar zij vandaan kwam, vertelde ze, werd er veel meer nagedacht over gezond en biologisch eten, in tegenstelling tot hier, waar ze verrast was over hoe moeilijk het is om verpakkingsvrij voedsel te verkrijgen. 

Luara wilde hier verandering in maken. Daarom besloot zij het probleem in eigen hand te nemen. “Dat ben ik, ik ben een doener”, vertelde ze me. Met die daadkrachtige instelling richtte ze de duurzame winkel Elemental Eco op.

Wat is Elemental Eco?

Elemental Eco is een ecologisch supermarktje net buiten het centrum van Breda aan de Boschstraat. Na nog maar twee jaar in Nederland te zijn begon Luara al aan de opstart van deze winkel. Ze verkopen allerlei basisproducten die je in je dagelijks leven nodig kan hebben. Het is een soort hub waar verschillende producten van lokale ondernemers en boeren bij elkaar worden gebracht. Van verse groenten en kruiden tot biologische schoonmaak- en verzorgingsproducten. En dat zo veel mogelijk verpakkingsvrij! Er is veel te vinden in het winkeltje en bovendien hangt er ook nog eens een lekker knusse sfeer.

Bewust winkelen

De winkel is een echte pionier in de bewustmaking van verpakkingsvrije en lokale verkoop. Luara merkt dat veel mensen eerder voor gemak kiezen dan duurzame opties, en dat snapt ze ook wel. Het is niet vreemd dat mensen kiezen voor 'normale' supermarkten in plaats van (nog) alternatieve winkels. Maar daarom, juist daarom, is Luara gemotiveerd om met haar onderneming te laten zien dat groen leven voor iedereen toegankelijk kan zijn. Dit doen ze op drie verschillende manieren:

1.       Toegankelijkheid: Door duurzame alternatieven toegankelijk te maken met de winkel, geven zij mensen de keus om ook daadwerkelijk groen te gaan leven;


2.       Workshops: Met workshops wordt mensen uitgelegd hoe ze met verse ingrediënten om kunnen gaan. Bijvoorbeeld met kookworkshops. Dit moet er voor zorgen dat de drempel om groene alternatieven op te zoeken lager wordt;


3.       Community: Door een community op te bouwen worden de vooruitgangen zichtbaar en kunnen mensen zien dat een groen leven eigenlijk best goed te doen is. Zo hopen ze zo veel mogelijk mensen te kunnen inspireren in een duurzamere leefstijl.

Inspiratie tot groen leven

Een hoop mensen zijn al geïnspireerd door het initiatief. In haar winkel heeft Luara al met veel mensen gepraat waar ze hen graag wat bijbracht over wat Elemental Eco doet en betekent. Enthousiast en blij vertelde Luara over de leuke reacties die ze van klanten heeft gehad. '"Ze zijn blij met dat er eindelijk zo’n winkel in Breda is", vertelde Luara vrolijk, en door de gesprekken in haar winkel zijn al velen geïnspireerd.

In ons gesprek stelde Luara haar visie duidelijk: het gaat niet om vingers wijzen naar diegenen die nog niet duurzaam leven. Nee, in tegendeel; het gaat er juist om het idee van groen winkelen normaal en toegankelijk te maken voor mensen. Dat is de kern van waar deze mooie onderneming om draait. 

Daarom raad ik je sterk aan eens een kijkje te nemen in deze winkel! Misschien zal het jou ook inspireren tot duurzaam leven, zoals het bij vele anderen al heeft gedaan.


Kijkje nemen? Kom langs bij Boschstraat 66, Breda