Waarom een stad in een park?

Waarom zou je van Breda een stad in een park maken? 

Meer groen

Meer groen is belangrijk voor dieren en planten, maar ook voor mensen. Groen is goed voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je sneller herstelt na ziekte en minder last hebt van stress en somberheid. Daarnaast zorgt groen voor  minder hitte in de zomer en minder wateroverlast na stortbuien. En voor een mooiere en gezelligere straat, waardoor je sneller een praatje maakt. Lees meer over de kracht van groen op deze pagina van Buurkracht en van de Wagening Universiteit.

Meer wildernis

Wildernis betekent dat we de natuur op bepaalde plekken haar gang laten gaan. Dit is goed voor de biodiversiteit. Wilde planten en bloemen duiken dan spontaan op. Deze trekken insecten aan. Insecten zijn weer belangrijk voor de landbouw en voedsel en ook voor grotere dieren zoals vogels en vleermuizen. Bij voldoende biodiversiteit is de natuur in evenwicht en is er minder overlast van eikenprocessierupsen en muggen. Daarnaast maakt biodiversiteit ons ook gezond: wanneer kinderen met veel verschillende planten in contact komen, krijgen ze minder last van allergieën. Lees meer op de website van de Universiteit Utrecht.    

Samen

Natuurlijk kan iedereen in z'n eentje aan de slag. Maar door samen met je buren of vrienden je omgeving groener en schoner te maken, zorgen we ook voor minder eenzaamheid en meer verbinding. Ook kunnen we van elkaar leren, want vergroenen is niet altijd gemakkelijk. Lees meer over hoe je samen je buurt of straat vergroent op deze pagina van onze website.

Nu is het moment

We hebben de natuur nodig. Zonder natuur hebben we geen eten, frisse lucht, schoon water, kleding en ga zo maar door. Alle dieren en planten op aarde vormen samen een systeem dat er voor zorgt dat de natuur in balans blijft. Als er te weinig van een dier of plantensoort overblijven - of de soort zelfs uitsterft - raakt de natuur uit balans en kan het systeem zelfs in elkaar storten. Op dit moment staan veel soorten op het punt van uitsterven. Om dit te voorkomen, beginnen we in onze directe omgeving om daar de natuur een handje te helpen.